Kuchnia zwykle jest pomieszczeniem o ściśle określonej funkcji i kojarzona bywa zazwyczaj tylko z przygotowywaniem posiłków, które spożywane są w osobnej jadalni lub salonie. Coraz częściej jednak miłośnicy funkcjonalności stawiają na połączenie kuchni i jadalni – czy jest to rozwiązanie, na które warto postawić? Jakie są wady i zalety takiej aranżacji wnętrza?
Kuchnia z jadalnią – oszczędność przestrzeni i czasu
Przeciwnicy łączenia funkcji kilku pomieszczeń bardzo często przedstawiają argument, że jadalnia w kuchni to poważne ograniczenie funkcjonalności. Kuchnia traci część przestrzeni, która mogłaby być wykorzystana do przygotowywania posiłków, a komfort użytkowników znacznie spada. Wszystko jest jednak kwestią odpowiedniego planu – dobrze stworzony projekt, w którym kuchnia z jadalnią tworzą jedną przestrzeń może zapewnić pełną wygodę zarówno kucharzowi, jak i członkom rodziny zasiadającym do stołu. Współczesne rozwiązania pozwalają tak zagospodarować wnętrze, aby bezpieczeństwo i funkcjonalność w kuchni została zachowana, gospodarując jednocześnie miejsce na stół i krzesła. Warto pamiętać, że stół przeznaczony do spożywania posiłków może być spokojnie wykorzystywany także jako blat roboczy. Zaletą takiego rozwiązania jest z pewnością oszczędność miejsca i umożliwia takie zaaranżowanie przestrzeni, aby wyposażenie jadalni i kuchni tworzyło jednorodną całość, bez konieczności wydzielania części salonu pod jadalnię lub przeznaczania całego pomieszczenia na ten cel. W mniejszych mieszkaniach czy wąskich domach w zabudowie szeregowej może to znacząco „powiększyć” metraż. Jednakże jest jeszcze jeden atut takiego rozwiązania – znacząca oszczędność czasu. Przede wszystkim posiłków nie trzeba już przenosić z kuchni do innych pokojów – mniejsze jest zatem prawdopodobieństwo pobrudzenia mebli, dywanów i wyposażenia zupą czy gęstymi sosami. A to już spora oszczędność w kwestii utrzymania porządku i sprzątania. Jadalnia z kuchnią jest także przyjazna dla osób, które spieszą się rano do pracy – śniadanie można zjeść wygodnie przy stole, nie musząc wciąż chodzić do kuchni, aby sprawdzić czy zagotowała się już woda na kawę.
Kuchnia z jadalnią – nie dla każdego?
Nie każdy doceni jednak zalety, jakie daje połączona kuchnia z jadalnią. Dla niektórych argumentem przeciw takim mariażom mogą być niezbyt przyjemne zapachy, które unoszą się w powietrzu jeszcze długo po zakończeniu gotowania. Czasami przeszkodą może być zbyt mała powierzchnia kuchni – w ciasnej kawalerce wstawienie stołu może faktycznie sprawić, że kuchnia straci całkowicie swoją funkcjonalność. Może być również tak, że ilość członków rodziny jest zbyt duża, aby wygodnie usadzić wszystkich przy jednym, kompaktowym stole w kuchni. Na osobną jadalnię najprawdopodobniej zdecydują się również rodziny często urządzające duże przyjęcia dla rodziny i przyjaciół, dla których większy stół w bardzo eleganckim pomieszczeniu jest priorytetem. Dla pozostałych kuchnia z jadalnią jest ciekawą alternatywą, która wymaga jednak dobrego planowania i wykorzystania dostępnej przestrzeni, tak aby zachować estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo.