Podstawowe zasady BHP przy projektowaniu kuchni

Nowa kuchnia to spełnienie marzeń, ale również spore wyzwanie – zwłaszcza na etapie projektowania. Nie wystarczy ustawić wszystkiego według własnego uznania, trzeba także kierować się zasadami BHP. Nie tylko, by spełnić wymogi, ale również dla bezpieczeństwa swojego i rodziny. Jak zatem przemyśleć projektowanie kuchni?

Od czego zacząć projektowanie kuchni?

Jeśli jest się dopiero na etapie szukania pomieszczenia na kuchnię, warto wybrać na nią stronę północną, północno-wschodnią lub północno-zachodnią. Są to słabo dogrzewane przez słońce części domu. Jest to korzystne dla kuchni jako pomieszczenia, w którym ciągle wytwarzane jest dodatkowe źródło ciepła. Co więcej – przechowywana żywność nie będzie się w niej szybko psuła. Projektant kuchni fachowo doradzi, jakie przedmioty i urządzenia najlepiej sprawdzą się w pomieszczeniu, wyjaśni zasady BHP, których należy przestrzegać oraz wskaże, jakie materiały wybrać. Na etapie projektowania kuchni musimy uwzględnić budżet, jaki chcemy na nią przeznaczyć, urządzenia AGD, a także wybrać styl, w jakim ją urządzimy.

Trójkąt roboczy – najważniejsza zasada w projektowaniu kuchni

Projektowanie kuchni zwykle zakłada zasadę tzw. trójkąta roboczego, mówiącego o funkcjonalnym i bezpiecznym ustawieniu trzech głównych elementów w kuchni: lodówki, zlewozmywakakuchenki/piekarnika. Należy je rozmieścić w taki sposób, by pokonywać jak najmniejszą odległość między nimi, zachowując przy tym kształt trójkąta. Najlepiej, by poszczególne odstępy między nimi wynosiły: lodówka i zlewozmywak (odstęp 120-210 cm), zlewozmywak i kuchenka (odstęp ok. 120-210 cm), lodówka i kuchenka (odstęp max 120-170 cm). Ponadto, warto pamiętać o ważnych zasadach BHP w kuchni. Nie powinno się ustawiać kuchenki obok okna – uchylone może zaprószyć ogień. Co więcej, ostre słońca może zniwelować widoczność płomienia, a przy otwartym oknie wiatr może zdmuchnąć płomień (może ulatniać się wtedy gaz). Nieekonomiczne jest natomiast stawianie kuchenki obok lodówki. Wytwarzająca ciepło kuchenka będzie zmuszać lodówkę do utrzymywania niskiej temperatury, a tym samym generowania większej ilości prądu. Podobnie lodówka nie powinna stać przy oknie, gdyż mogą nagrzewać ją promienie słoneczne.

Strefy w kuchni – jak je podzielić?

Projektowanie kuchni zazwyczaj zakłada podzielenie jej na 5 funkcjonalnych stref, w których poruszają się jej użytkownicy i których nie powinno zabraknąć w kuchni. Pierwszą z nich jest strefa zapasów – szafki i lodówka, drugą – strefa przechowywania. Trzeci obszar to tzw. strefa mokra, w której znajdują się zlew czy kosz na śmieci. Czwarta strefa należy do przygotowywania posiłków i włączają się do niej blaty, a piąta strefa związana jest z gotowaniem, a jej przedstawicielami są płyta indukcyjna i piekarnik.

Jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię?

Najważniejszą zasadą oprócz wydzielenia stref kuchni i zastosowania pomysłu trójkąta roboczego – jest to, że rzeczy najczęściej używane powinny znaleźć się w zasięgu ręki i na jej wysokości. Dobrze mieć też zróżnicowane oświetlenie, zwłaszcza światło punktowe na blaty. Te sprzęty i naczynia po które sięgamy rzadko można umieścić w dolnych i górnych szafkach. Najlepiej wykorzystać doświadczenia z poprzednich kuchni, a w razie wątpliwości zwrócić się po poradę do projektanta kuchni.

Instalacje w kuchni, zasady BHP

Wszelkie instalacje typu podłączenie gazu, przyłącze wodne i kanalizacyjne czy też elektryczne – powinny zostać założone przez specjalistów. To oni fachowo zainstalują niezbędne przyłącza, dzięki czemu będzie można czuć się bezpiecznie w nowej kuchni. Warto wiedzieć, że wielu producentów, np. kuchenek gazowych zastrzega, że gwarancja zostanie zachowana tylko wtedy, gdy podłączenie urządzenia zostanie wykonane przez instalatora z uprawnieniami. Dla bezpieczeństwa można również nabyć czujnik czadu oraz zapewnić odpowiednią wentylację pomieszczenia – dla własnego dobrego samopoczucia, jak i zniwelowania wystąpienia np. grzybów czy często zaparowanych okien.

 

2 thoughts on “Podstawowe zasady BHP przy projektowaniu kuchni

  1. Świetny artykuł! Często ludzie nie mają pojęcia jak ważne są takie podstawowe rzeczy związane z oświetleniem czy odstępach pomiędzy urządzeniami w kuchni. Dzięki takim blogom poszerza się wiedza na ten temat. Brawa dla autora!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wystrój kuchni na Boże Narodzenie, świąteczne tekstylia w kuchni, świąteczne ozdoby, Kuchnie Pinio,

Wystrój kuchni na Boże Narodzenie

Zanim w domu zaczną rozchodzić się aromatyczne świąteczne zapachy i dźwięki Jingle Beels, zadbaj o wystrój kuchni na Boże Narodzenie. Gwarantujemy, że zimowe dekoracje i klimatyczne oświetlenie wprawią Cię w doskonały nastrój i umilą czas oczekiwania na Święta.

Jak? Oto nasze (sprawdzone) porady na wystrój kuchni na Boże Narodzenie!

(więcej…)

Kuchnia z dwoma wejściami, projekt kuchni z dwoma wejściami, aranżacja kuchni z dwoma wejściami, projekt kuchni, Kuchnie Pinio, dwa wejścia w kuchni

Kuchnia z dwoma wejściami

W niektórych domach zdarzają się układy nietypowe, tak jak te, w których projektowym wyzwaniem jest kuchnia z dwoma wejściami. Jednak nietypowe wcale nie znaczy, że nudne. Często bywa wręcz przeciwnie. Dziś o tym, jakie wady i zalety ma kuchnia z dwoma wejściami i jak właściwie ją zaaranżować.

(więcej…)

Pleśń w kuchni na suficie, porady Kuchnie Pinio

Pleśń w kuchni na suficie

Pleśń w kuchni na suficie to często problem, z którym – na szczęście – można wygrać raz na zawsze. Nawet gdy nie masz do czynienia z grzybem na ścianie w Twoim domu, skorzystaj z naszego poradnika, by wiedzieć jak nie dopuścić do wizyty tego nieproszonego i niezdrowego gościa w domu.

(więcej…)