Kwiaty korzystnie wpływają na samopoczucie i jakość powietrza, a przy tym stanowią wspaniałą ozdobę w każdym domu. Dzięki nim przestrzeń wydaje się bardziej przytulna i świeża, ale dobór gatunków roślin nie powinien być przypadkowy. Choć większości sprzyja wilgotny klimat to kwiaty w kuchni narażone są w dużym stopniu na tłuste i gorące opary, powstające podczas gotowania. Znaczenie ma więc nie tylko atrakcyjny wygląd, ale też odporność na trudniejsze warunki. Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas szukania zielonych dekoracji do kuchni?
Projektowanie kuchni, a kwiaty
Wszystkie rośliny oprócz regularnego podlewania potrzebują także światła słonecznego, dzięki któremu mogą rosnąć i kwitnąć. Istnieją wprawdzie takie gatunki, które mają nieco mniejsze wymagania w tym zakresie, ale zwykle to właśnie odpowiednie doświetlenie odpowiada za ich ładny wygląd – jędrne listki, zdrowe łodygi oraz bujne kwiaty. Ciemne, długie i wąskie pomieszczenia wraz z niewielkimi oknami nie sprzyjają roślinom. Ich miłośnicy powinni pomyśleć o rozwiązaniu tego problemu odpowiednio wcześniej – już na etapie urządzania wnętrza. Gdy projektowanie kuchni oddajemy w ręce specjalistów warto wspomnieć, że zależy nam aby aranżacja służyła także kwiatom. Pomogą nam dobrać takie rozwiązania, które sprawią, że kuchnia będzie dobrze nasłoneczniona, a przy tym odpowiednio zagospodarują przestrzeń. Mogą pojawić się dodatkowe półki, trochę wolnego miejsca na ścianach lub w rogach pomieszczenia czy szerszy parapet. W ten sposób uda się zachować niezbędną funkcjonalność, a wszelkie doniczki nie będą przeszkadzały podczas wykonywania codziennych czynności.
Kwiaty w kuchni – jakie wybrać?
W kuchni najlepiej sprawdzają się rośliny rosnące do góry. Mniej praktyczne będą takie, tworzące zwisające kaskady – zwłaszcza w pobliżu miejsca, które służy do przygotowywania posiłków. Nie oznacza to jednak, że trzeba decydować się tylko na proste i sprawdzone rozwiązania. Kwiaty w kuchni mogą być bardzo efektowne, a przy tym odporne na ciężkie warunki i łatwe w pielęgnacji. Do tych gatunków należą przede wszystkim sukulenty. To idealna opcja dla zapracowanych i zapominalskich, a także osób, które często podróżują. Można je podlewać nawet raz na dwa tygodnie, bo ich liście potrafią gromadzić zapasy wody. Do najpopularniejszych odmian należą: kaktusy, grubosz, kalanchoe, sansewieria, zamiokulkas czy przypominający kamienie litops. Piękne i niewymagające są również draceny oraz kliwie. Bardzo atrakcyjnie prezentują się skrzydłokwiaty o dekoracyjnych liściach, fiołki afrykańskie i oryginalne, egzotyczne guzmanie, ale tym gatunkom trzeba będzie poświęcić nieco więcej uwagi, aby utrzymywały się w dobrej formie.
Kwiaty w kuchni mogą być niewielkim dodatkiem albo okazałą ozdobą. Wszystko zależy od naszej wyobraźni oraz stylu w jakim chcemy urządzić to pomieszczenie. Barwne kompozycje i zielone akcenty nadadzą wyrazu każdemu wnętrzu, a pięknie udekorowana kuchnia będzie dumą jej właściciela i sercem każdego domu czy mieszkania.