Kuchnia bez piekarnika – czy to w ogóle możliwe? A jeżeli tak, to po co?? Okazuje się, że projektowanie kuchni to również planowanie znajdujących się w niej urządzeń, a piekarnik jest zazwyczaj jednym z podstawowych sprzętów AGD. A jednak, zdarza się i kuchnia bez piekarnika – czasem w wyniku braku miejsca, a czasem z oszczędności (szczególnie w mieszkaniach na wynajem). Czym można zastąpić tradycyjny piekarnik, by nie rezygnować ze swoich ulubionych wypieków, pieczonych potraw i dań z rusztu?
Kuchenka mikrofalowa zamiast piekarnika
Musimy przyznać, że nowoczesne kuchenki mikrofalowe zachwycają wielością funkcji – niemal identycznych jak w piekarnikach. Poza tym nie zajmują wiele miejsca, więc doskonale uzupełniają kuchnie na wymiar, w których każdy centymetr przestrzeni jest na wagę złota. Dzięki nim kuchnia bez piekarnika będzie tak samo funkcjonalna jak z nim. Niektóre mikrofalówki mają nie tylko funkcję podgrzewania i rozmrażania potraw, ale wzbogacone są w grill kwarcowy lub ceramiczny, w którym z łatwością przyrządzisz ulubione kiełbaski czy zapiekanki. Warto wiedzieć, że na rynku są również mikrofalówki z funkcją gotowania na parze lub z opcją termoobiegu, równomiernie zapiekające potrawy. Ceny podstawowych wersji urządzenia zaczynają się od 200 zł.
Grill elektryczny
Grill elektryczny to doskonała opcja dla miłośników dietetycznego przyrządzania mięs, ryb i innych potraw “z rusztu”, z minimalną ilością tłuszczu. Przy okazji możesz wykorzystać go również na tarasie czy balkonie, gdzie będzie zdrowszą i mniej dymiącą alternatywą węgla drzewnego. Dostępne na rynku grille są różnych rozmiarów, a mniejsze modele z powodzeniem możesz zabrać ze sobą na wakacje – zajmują niewiele miejsca w bagażniku. Przyrządzisz na nich również tortille, chrupiące bułeczki, warzywa czy zapiekane przekąski. Ceny od 150 zł.
Prodiż – z prehistorii do współczesności
Remonty starych wnętrz i projektowanie kuchni w na Dolnym Śląsku niejednokrotnie dostarczają nam inspiracji z przeszłości. Jednym z często widzianych urządzeń jest prodiż, który nasze babcie wykorzystywały w swoich kuchniach, gdy piekarniki nie były powszechnie dostępne. Dziś prodiż z powodzeniem rozwiąże problem kuchni, której nie ma piekarnika. To urządzenie nazywane jest często zmniejszoną wersją piekarnika, bowiem pozwala zarówno na przyrządzenie mięs, ryb i pasztetów, jak i słodkich wypieków. Metalowy prodiż składa się z misy, pokrywy z grzałką i kabla zasilającego. Ceny od 200 zł.
Kombiwar
Kombiwar halogenowy to mało znane, lecz praktyczne i wielofunkcyjne urządzenie. Nazywane jest nowoczesnym następcą prodiża. Składa się zwykle ze szklanej podstawy i pokrywy z halogenową grzałką i wentylatorem. Dzięki niemu można w nim szybko piec, smażyć, grillować, gotować na parze oraz rozmrażać i podgrzewać potrawy zachowując ich soczystość i ograniczając użycie tłuszczu. Ceny tego niewielkiego, lecz wielofunkcyjnego urządzenia rozpoczynają się już od 150 zł.
Opiekacz / mini piekarnik
Opiekacz, zwany również mini piekarnikiem, to dobre urządzenie w miejscach, w których wcześniej niezaplanowano w kuchni piekarnika. Właściwie ma niemal takie same funkcje jak standardowy piekarnik, jest jednak nieco mniejszych rozmiarów. Przyrządzisz w nim zarówno ulubione mięso, jak i ciasto, świeże bułeczki czy pizze. Nowoczesne modele mają również opcję grillowania. Ceny już od 80 zł.
Okazuje się, że kuchnia bez piekarnika może być równie funkcjonalna i nie musisz rezygnować w niej z przyrządzania swoich ulubionych potraw z rusztu, słodkich wypieków i słonych przekąsek. To, jakie urządzenie wybierzesz, zależy od Twojego budżetu, dostępnego miejsca w kuchni, a także od tego, czy planujesz w nim przygotowywać tylko mięsa, zapiekanki, kiełbaski i pizze, czy również słodkie wypieki.
Kuchnie Pinio zapraszają do wspólnego projektowania kuchni – czy z piekarnikiem, czy bez, każda jest dla nas fantastycznym wyzwaniem, by spełnić oczekiwania Klientów!