Projektowanie kuchni to również wybór sprzętów, w tym kuchenki. Czym się różni płyta indukcyjna od elektrycznej? To jedno z najczęściej pojawiających się pytań. Postanowiliśmy rozwiać wątpliwości i przygotować mały poradnik – czym się różnią płyty grzewcze, jakie mają wady i zalety oraz jak sprawdzą się w konkretnych sytuacjach.
Czym się różni płyta indukcyjna od elektrycznej?
Projektanci kuchni, w tym Kuchnie Pinio, otrzymują wiele zapytań od Klientów związanych z tym, czym różni się kuchnia indukcyjna od elektrycznej. Wzięliśmy pod uwagę najczęściej brane pod uwagę aspekty, mające wpływ na wybór płyty grzewczej.
1. Budowa
Zarówno płyta elektryczna, jak i indukcyjna (będąca jedną z odmian płyty elektrycznej) zasilane są prądem. Kuchnia elektryczna może jednak występować w postaci żeliwnej (z wystającymi ponad płytę polami palników, trudniejszymi w czyszczeniu) lub ceramicznej (o płaskiej strukturze). Z kolei płyta indukcyjna wyróżnia się zwykle jednolitą szklaną powierzchnią. W zależności od ceny i modelu – oba rodzaje płyt grzewczych charakteryzują się różnymi funkcjami i odmiennym designem.
2. Działanie
Płyta indukcyjna działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Wytwarza pole magnetyczne, generujące tzw. prądy wirowe w naczyniu, które jest na nim postawione. Dzięki temu nagrzewa się wyłącznie to miejsce na płycie, na której znajduje się garnek. Pozostała część pozostaje zimna. W odróżnieniu od płyty elektrycznej, która nagrzewa się w całości.
3. Bezpieczeństwo
To, czym różni się kuchnia indukcyjna od elektrycznej, ma również wpływ na bezpieczeństwo użytkowania. Płyta indukcyjna nagrzewa się wyłącznie w miejscu, w którym ustawione jest naczynie wykonane z metalu ferromagnetycznego. Zużywa ciepło tylko w tym miejscu, w którym postawiony jest garnek. Pozostała część płyty pozostaje zimna, w odróżnieniu od płyty elektrycznej, która nagrzewa się w całości. Jeśli więc dziecko dotknie płyty indukcyjnej w innym miejscu lub rozleje się na niej ciecz, nic się nie stanie. Indukcja wydaje się więc bardziej bezpieczna. Warto jednak wspomnieć, że nowoczesne płyty elektryczne również mają zamontowane blokady przed dziećmi lub przypadkowym uruchomieniem (np. podczas czyszczenia lub przez krzątającego się po szafach kota).
4. Wydajność i czas gotowania
Ze względu na system działania, płyta indukcyjna jest o wiele bardziej wydajna niż elektryczna, bo zużywa mniej energii. Ponadto, gotowanie na niej jest szybsze w porównaniu z płytami elektrycznymi czy tradycyjnymi – gazowymi. Kuchenki elektryczne nie dość, że długo się nagrzewają, to tak samo długo stygną. Ponadto, poprzez grzanie całej powierzchni płyty, oddają ciepło do pomieszczenia, podwyższając w nim temperaturę. Jednocześnie trzeba dobrze „wyczuć” działanie płyty elektrycznej, by uzyskać pożądany efekt gotowania.
5. Cena
Kolejną zagwozdką, czym różni się płyta indukcyjna od elektrycznej, jest cena. Płyta elektryczna (ceramiczna) jest zwykle tańsza od indukcyjnej. Może jednak generować większe koszty podczas eksploatacji. Z kolei płyta indukcyjna wymaga specjalnych naczyń do gotowania. Odpadają materiały z aluminium, szkła czy stali szlachetnej, które z powodzeniem można stosować na płycie elektrycznej. Mogą być garnki emaliowane, jednak tylko takie, które w swoim składzie mają substancję przyciągającą magnes. Cena to czynnik, który najczęściej bierze się pod uwagę, zakładając projektowanie kuchni. Kraków to miasto, w którym w nowym budownictwie zwykle montujemy płytę indukcyjną, bo Klienci już nie chcą elektrycznych. Szybki czas gotowania i niższe koszty eksploatacji wygrywają ze stosunkowo wysoką ceną samej płyty.
6. Łatwość w czyszczeniu
Trzeba przyznać, że płyta elektryczna (ceramiczna) jest łatwa w czyszczeniu i odporna na zarysowania, a także można stosować na niej różnego rodzaju garnki. Równie łatwa w czyszczeniu jest płyta indukcyjna – dzięki temu, że chwilę po gotowaniu będzie zimna, uprzątniesz ją od razu. Inaczej niż kuchenkę elektryczną, która będzie chłodna dopiero po kilkudziesięciu minutach od używania.
Mieszkanie z dziećmi i na wynajem – płyta indukcyjna czy elektryczna?
Rozważając, czy kuchnia indukcyjna czy elektryczna (ceramiczna), warto wziąć pod uwagę również to, dla kogo aranżuje się mieszkanie. Jeśli są w nim dzieci, z pewnością bezpieczniejsza będzie płyta indukcyjna lub elektryczna z zamontowanym systemem ochrony przed przypadkowym włączeniem lub dziećmi. Indukcja szybko się nagrzewa, umożliwi więc błyskawiczne przygotowanie posiłków. A to dobra wiadomość dla miłośników gotowania. W mieszkaniach na wynajem (lub w tych, w których domownicy mało gotują), być może lepszą opcją będzie kuchnia elektryczna – tańsza w zakupie i łatwa w czyszczeniu, a lokatorzy nie będą mieć trudności z garnkami.
Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, czym różni się płyta indukcyjna od elektrycznej (ceramicznej). Wiele wskazuje na to, że to kuchnia indukcyjna ma więcej zalet. Warto jednak przemyśleć wszystkie „za i przeciw”.