Kuchnia jest szczególnym miejscem, a jej projektowanie to nie lada wyzwanie, zwłaszcza jeśli chodzi o kafelki. Wszelkiego rodzaju płytek jest co nie miara, jak więc poradzić sobie z ich wyborem, szczególnie jeśli jest się w tej dziedzinie kompletnym laikiem? Z pewnością pomoże w tym projektant kuchni i… nasze porady.
Wybór płytek do kuchni – od czego zacząć?
Kuchnia – ze względu na swoja specyfikę – to miejsce narażone na liczne zabrudzenia, a więc kafelki na podłodze i ścianie mogą być bardzo przydatne. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że płytki dobiera się do stylu w jakim chce się urządzić wnętrze, a nie odwrotnie. Najlepiej spojrzeć na kuchnię jak na całość i komponować ją od ogółu do szczegółu. Jeśli chodzi o kafelki, to nie liczy się wyłącznie ich kolor i styl, ale również wielkość i struktura.
Zasady doboru płytek w kuchni
Zwykle na podłogę dobiera się płytki w nieco mniejszych rozmiarach od tych użytych na ściany. Najlepiej by pasowały do siebie pod względem kolorystycznym – były w podobnej tonacji lub o przemyślanym kontraście. Inaczej można spowodować efekt chaosu, zwłaszcza jeśli niepomyślnie skomponuje się całość z meblami, kolorem ścian, sufitu oraz innymi dodatkami, jak np. sprzęt AGD. Na rynku można znaleźć płytki w rozmiarach o boku długości 1,5 cm do nawet 120 cm – zarówno kwadratowe, jak i prostokątne. Warto mieć na uwadze to, że kafelki w kuchni powinny wykazywać się dużą odpornością na uszkodzenia i wysoką klasą ścieralności (III-IV). Równie ważny jest tzw. stopień nasiąkliwości, który w kuchni nie powinien przekroczyć 6%. Ponadto, struktura płytek powinna być możliwie jak najbardziej płaska, by umożliwić ich szybkie czyszczenie.
Jakie rodzaje płytek do kuchni?
Najczęściej wybieranymi i sprawdzonymi rodzajami kafelek do kuchni są płytki ceramiczne (glazura i terakota) oraz gres (szkliwione, polerowane, porcelanowe i techniczne). Płytki glazurowane charakteryzują się błyszczącą powłoką. Z kolei terakota wyróżnia się szkliwem lśniącym lub matowym, dzięki któremu jest bardziej odporna na ścieranie się. Warto pamiętać, żeby kupić kilka kafelek na zapas – nigdy nie wiadomo czy podczas ich montażu nie dojdzie do przypadkowego uszkodzenia. W obliczeniu potrzebnej liczby płytek, uwzględniającej wszelkie docięcia, pomoże glazurnik lub projektant kuchni.
Jak rozmiar płytek wybrać do kuchni?
Tak naprawdę nie ma jednej obowiązującej zasady co do rozmiaru płytek w kuchni. Nie trzeba dobierać ich koniecznie ze względu na wielkość pomieszczenia i nawet w małej kuchni można mieć duże kafelki (jednak może to się wiązać z koniecznością dużej liczby ich cięć i pozostawienia tylko kilku płytek w całości). Projektowanie kuchni w dużej mierze zależy od stylu, w jakim chce się urządzić wnętrze. Zwykle też, im jest on bardziej nowoczesny, tym większych płytek należy użyć. Z kolei do stylu retro znakomicie będą pasować małe kafelki. Oczywiście nie jest to regułą i nic nie stoi na przeszkodzie, by tę zasadę przełamać.
Jakie płytki do małej kuchni?
Do małej kuchni najkorzystniej jest wybrać płytki w jasnym kolorze i błyszczącym wykończeniu, które optycznie powiększą przestrzeń. Jednak chcąc unikać chłodnego wnętrza, można do nich dobrać kolorowe akcenty, np. firanki, meble czy dodatki. Dobrze w tej roli sprawdzą się także elementy lustrzane. Jednak trzeba na nie uważać, bo mogą ulegać częstym zabrudzeniom. Co do ich wielkości, warto wybrać je proporcjonalnie do wielkości pomieszczenia.
Wybór wielkości płytek do kuchni może być wyzwaniem, jednak po uwzględnieniu powyższych wskazówek oraz pomocy projektanta kuchni – zadanie to stanie się przyjemnością.
Ja mam w kuchni płytki 3D, moim zdaniem to świetne rozwiązanie 🙂