Zlewozmywak jest potrzebny w każdej kuchni, nawet jeśli znajduje się w niej zmywarka. Spełnia rolę przede wszystkim praktyczną, jednak może być też ozdobą pomieszczenia. Producenci oferują coraz szerszy wybór zlewów, dlatego nie jest trudno wybrać taki, który nie tylko sprosta naszym potrzebom, ale również będzie świetnie prezentować się i uzupełni wystrój kuchni. Jednocześnie patrząc na ilość dostępnych modeli i rodzajów zlewozmywaków można dostać zawrotów głowy. Obecnie produkuje się zlewozmywaki ze stali nierdzewnej, konglomeratu, granitu oraz wielu innych materiałów. Są zlewy z jedną lub dwoma komorami. Z ociekaczem lub bez. Z otworem na baterię lub bez niego. Jaki więc wybrać?
Zlewy stalowe
To wciąż najpopularniejszy rodzaj zlewozmywaków. Klienci wybierają go głównie ze względu na stosunkowo niską cenę oraz uniwersalność. Mogą mieć kilka rodzajów wykończenia. Najczęściej wybiera się zlewozmywaki stalowe z wykończeniem gładkim. Ma ono jednak swoje wady – głównie jest to fakt, że na gładkiej powierzchni powstają zacieki i łatwo można je podrapać, używając na przykład drucianej gąbki. Mniej restrykcyjnej pielęgnacji wymagają zlewy z wykończeniem szczotkowanym. Ich powierzchnia wydaje się być nierówna, jednak w rzeczywistości jest całkowicie gładka. Popularne jest również wykończenie lniane, którego powierzchnia jest chropowata, dzięki czemu nie pozostają na niej zacieki. Sprawdza się też mikrolen, który posiada delikatną, prawie niewidoczną strukturę, dzięki czemu to wykończenie jest najbardziej eleganckie i łatwo utrzymać je w czystości.
Zlewy granitowe
Zlewy granitowe coraz częściej zastępują popularne zlewy stalowe, szczególnie w nowoczesnych kuchniach. Są bardzo eleganckie a dzięki szerokiej gamie kolorów można wybrać ten, który idealnie będzie pasować do całej kuchni. Zaletą zlewozmywaków wykonanych z granitu jest fakt, że nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Wady? Zlewy granitowe mogą być naprawdę drogie. Ceny nie schodzą poniżej 400 złotych. Te najdroższe, które oferują renomowane marki, mogą kosztować nawet kilka tysięcy.
Zlewy kompozytowe
Zlewozmywaki kompozytowe to tańsza alternatywa dla zlewów z granitu. Do ich wykonania często wykorzystuje się na przykład kwarc. Zlewy z kompozytów są bardziej elastyczne niż te z granitu, dzięki większej ilości żywicy poliestrowej w składzie. Są więc bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Na ich powierzchni mogą się jednak pojawiać drobne zarysowania i chociaż wyglądają prawie jak z granitu, to jednak zlewozmywaki kompozytowe nie prezentują się aż tak efektownie, jak ich droższe odpowiedniki.
Wybór odpowiedniego zlewozmywaka nie powinien jednak zależeć tylko i wyłącznie od efektu wizualnego. Najważniejsze są jego funkcje praktyczne. W kuchniach, w których dużo się gotuje, i w których nie ma zmywarki, najlepiej sprawdzą się modele z ociekaczem. Najlepiej, gdyby miały dwie komory. Te wszystkie elementy są jednak zbędne, jeśli zwykle je się „na mieście” i nie ma zbyt wiele naczyń do zmywania. Wtedy wystarczy zlewozmywak jednokomorowy.
Ja remontując swoją kuchnie kupiłem granitowy zlew i jestem bardzo zadowolony.
Bardzo przydatny poradnik wprowadzający w temat wyboru dobrego zlewu do kuchni. My planujemy zakup zlewu ceramicznego i zastanawiamy sie teraz tak naprawdę głównie nad producentem i rozmiarem. Co byście mogli Państwo doradzić? Jaki rozmiar będzie optymalny jeśli planujemy zmywać tylko garnki (reszta raczej w zmywarce).
Mariolu, obecnie oferta praktycznie wszystkich czołowych producentów jest jakościowa bardzo dobra. Zlew jednokolorowy zdecydowanie wystarczy do zmywania tylko większych naczyń. Ewentualnie możecie rozważyć jeszcze zlew z dodatkową mniejszą komorą na drobne rzeczy, które nie zawsze mogą trafić do zmywarki. To też dobre miejsce na ociekanie warzyw 🙂 My zazwyczaj kierujemy się znaną nam jakością producenta, ale też materiałem, który preferują klienci i pasuje do projektu kuchni.
Kupując zlewozmywak często stoimy przed dużym wyzwaniem, zwłaszcza, że rynek oferuje wiele modeli. W zależności od naszych potrzeb powinniśmy się zastanowić jaki zlew jest nam potrzebny. Ma on nie tylko ładnie wyglądać i pasować do kuchni, ale musi być przede wszystkim praktyczny i łatwy w utrzymaniu. taka moja opinnia.