Projektując własna kuchnię musimy wziąć pod uwagę nie tylko kwestie związane z rozmieszczeniem mebli, materiałem, z jakiego zostaną przygotowane, ich funkcjonalności, ale też brać musimy pod uwagę kwestie związane z przyłączami elektrycznymi, a także oświetleniem. Jest to olbrzymi ilość czynników, które musimy brać pod uwagę, dlatego zawsze dobrze skonsultować się z fachowcami mającymi duże doświadczenie. Choć oświetlenie w kuchni ma przede wszystkim wymiar praktyczny – ma za zadanie ułatwiać nam przygotowywanie naszych ulubionych potraw, nie zapominajmy o wymiarze estetycznym. Odpowiednie połączenie różnych źródeł światła, dobranie odpowiednich kątów i temperatur oświetlenia potrafi dać niezwykły efekt, optycznie powiększyć małą kuchnię, czy też nadać jej przytulnego charakteru. Niezależnie jednak czy zamierzamy sami uporać się z zaprojektowaniem kuchni, czy zlecić to zewnętrznej firmie, jest kilka podstawowych kwestii, o których warto wiedzieć.
Oświetlenie w kuchni – przepisy
Zawsze warto sprawdzić aktualne przepisy dotyczące oświetlenia w kuchni. Oczywiście, w prywatnym mieszkaniu nie będziemy musieli przejmować się aż taką liczbą obostrzeń, jak w przypadku kuchni komercyjnych, jednak pewne elementy są wspólne, a pewne kroki – wymagane prawnie. Choć wydaje się to oczywiste – w kuchni musimy zapewnić sztuczne oświetlenie, i jest to wymóg stricte prawny. Wynika to z faktu, iż w świetle słonecznym płomień kuchenki gazowej może być niewidoczny, a w takiej sytuacji nietrudno o nieszczęśliwy wypadek. Z tego też powodu nie wolno stawiać kuchenek bezpośrednio w sąsiedztwie okien. Profesjonalna firma zajmująca się projektowaniem zawsze bierze pod uwagę aktualny stan prawny – w sytuacji zlecenia im projektu kuchni zawsze opierają się oni na aktualnych przepisach i niejako mamy ten problem z głowy.
Warto też zauważyć, że montowane nad kuchenką okapy właściwie zawsze wyposażone są w niewielkie źródło światła. W praktyce więc okazuje się, że podstawowe wymogi prawne stosunkowo łatwo spełnić, i to nieomal „niechcący”. Jednak dla pewności zawsze warto dwa razy sprawdzić – przepisy bowiem potrafią zmieniać się bardzo często.
Jarzeniówki w kuchni, LED w kuchni
By w kuchni pracowało się przyjemnie, musimy dysponować odpowiednim, to jest równomiernym i rozproszonym, światłem o odpowiedniej temperaturze. Pojedyncze źródło światła będzie powodowało powstawanie głębokich cieni – jeśli umieścimy je centralnie, na suficie, to większość blatów roboczych będzie całkowicie nieużytkowa. Należy też unikać tak zwanych jarzeniówek. Choć swego czasu były one dość popularne, mogą one stanowić zagrożenie ze względu na tak zwany efekt stroboskopowy. Migoczące światło pochodzące z lampy potrafi dać wrażenie pozornego bezruchu (lub też ruchu!) urządzeń AGD – a w takiej sytuacji nietrudno o wypadek! Popularnym rozwiązaniem są diody LED, które charakteryzują się wysoką energooszczędnością, a także dają naturalne, jasne światło, które nie męczy oczu. Pamiętajmy też, że zbyt jasne światło jest równie meczące i niepożądane, co zbyt niewielka jego ilość. Jednocześnie bierzmy uwagę, ze im więcej źródeł światła – tym mniej cieni na blatach roboczych. Jak zawsze więc – musimy znaleźć złoty środek.