Z czego wykonać blaty kuchenne

Kuchenny blat jest szczególnym miejsce w kuchni, które wykorzystuje się każdego dnia. Warto więc zastanowić się, z jakiego materiału najlepiej go wykonać podczas projektowania i urządzania kuchni?

Płyta laminowana – zalety i wady

Jest to najczęściej wybierany rodzaj materiału na blat. Dlaczego? Zapewne ze względu na cenę, gdyż blaty te są najtańsze. To, co je wyróżnia to bogactwo wzorów i imitacji materiałów, a także odporność na zaplamienia, wysoką temperaturę, detergenty czy ścieranie. Niestety łatwo je zarysować, a ich miejscowe uszkodzenia nie są odporne na wodę. Poza tym blaty z płyty laminowanej nie są zbyt trwałe i nie działają na nie zabiegi renowacyjne.

13062230_851785284950230_5079833672843650569_n

Drewno – zalety i wady

Drewno dodaje kuchni ciepła i przytulności. Będzie także pasować do różnie zaprojektowanych  wnętrz – zarówno tych w stylu rustykalnym, jak i tych nowoczesnych. Mimo wyjątkowych walorów estetycznych, drewno jest materiałem wymagającym systematycznej pielęgnacji. Jest podatne na plamienia czy zarysowania. Nie jest odporne na działanie wysokiej temperatur i zbyt dużej wilgoci. Decydując się na kuchenny blat z drewna warto zwrócić uwagę na jego rodzaj. Najwyższą jakością i trwałością wyróżniają się twarde drewna takie jak dąb, jesion czy buk.

12805959_1017483784990386_8567888007864789670_n

Metal – zalety i wady

Blaty metalowe różnią się od siebie trwałością. Najdłużej posłużą te wykonane z aluminium lub ze stali kwasoodpornej. Warto pamiętać, że im niższa jakość metalu tym łatwiej ją zarysować. Poza tym jest mniej odporna na wszelkie uszkodzenia, na korozję czy odbarwienia. Co więcej, można mieć problem z jej czyszczeniem. Mimo to, blaty metalowe są niezwykle higieniczne, gdyż nie gromadzą się na nich drobnoustroje. Metal to również świetny wybór dla miłośników nowoczesnych industrialnych wnętrz.

Kamień – zalety i wady

Bez wątpienia kamień – granit jest jednym z najtrwalszych materiałów, co jednocześnie wiąże się z jego wysoką ceną. Jednakże jego wysoka jakość przełoży się na wieloletnie użytkowanie w niezmienionym stanie. Jest odporny na działanie środków spożywczych, chemicznych i wilgoci, wysokich temperatur, a także na uszkodzenia. Innymi nieco mniej odpornymi, lecz nadal trwałymi kamieniami z których wykonuje się blaty są marmur i trawertyn. Kolejną zaletą kamieni jest wyjątkowa możliwość tworzenia z nich różnorodnych kształtów blatów.

12705446_1002450103160421_2996942178726014415_n

Kompozyt – zalety i wady

Kompozyt, czyli mieszanka minerałów połączona z żywicami syntetycznymi dowolnym pigmentem jest dość trwałym materiałem na kuchenne blaty. Projektowanie kuchni zakłada możliwość tworzenia z nich dowolnych kształtów. Jednocześnie nie widać rys łączących poszczególne elementy. Blaty kompozytowe są dość łatwe w czyszczeniu, jednak niestety dość drogie.

Szkło – wady i zalety

Modnym ostatnio materiałem na kuchenne blaty jest szkło hartowane. Jest stosunkowo trwałe, odporne na zarysowania oraz przejrzyste. Zaletą szkła jest możliwość wybrania jego dowolnej grubości, barwy a także zmatowienia lub jego braku. Co więcej – można również na nim wykonać dowolny druk cyfrowy na którym znajdą się ulubione zdjęcia czy widoki.

Wybór materiału na kuchenny blat jest zwykle inwestycją na lata. Warto więc podczas projektowania kuchni rozważyć wszystkie za i przeciw i zdecydować się na ten, który idealnie będzie pasować do naszych oczekiwań.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokie szafki wiszące w kuchni – wady i zalety

Kilkadziesiąt lat temu w krajach zachodnich meblościanki były elementem modnego wówczas designu. W Polsce sprawdzały się przede wszystkim ze względów praktycznych, rozwiązując problem małego wnętrza. Dziś zabudowane meble wracają do łask również w kuchni, tym razem jako wysokie szafki wiszące. (więcej…)

Kuchnia w stylu holenderskim

Holandia to kraj, w którym żyją najwyżsi ludzie na świecie, prawie każdy mieszkaniec posiada swój rower, a okolice pełne są wiatraków i tulipanów. To również mnóstwo naturalnych akcentów, które skrywa kuchnia w stylu holenderskim. Jak ją zaaranżować? (więcej…)

Co zamiast okapu w kuchni?

Okap we współczesnej kuchni jest dziś tak powszechny jak kuchenka elektryczna, zlewozmywak czy lodówka. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego życia, jednak w większości mieszkań w blokach nie można pozwolić sobie na jego zamontowanie ze względu na brak możliwości podłączenia go do szybu wentylacyjnego. Co więc można zamontować zamiast okapu? (więcej…)