Z czego wykonać blaty kuchenne

Kuchenny blat jest szczególnym miejsce w kuchni, które wykorzystuje się każdego dnia. Warto więc zastanowić się, z jakiego materiału najlepiej go wykonać podczas projektowania i urządzania kuchni?

Płyta laminowana – zalety i wady

Jest to najczęściej wybierany rodzaj materiału na blat. Dlaczego? Zapewne ze względu na cenę, gdyż blaty te są najtańsze. To, co je wyróżnia to bogactwo wzorów i imitacji materiałów, a także odporność na zaplamienia, wysoką temperaturę, detergenty czy ścieranie. Niestety łatwo je zarysować, a ich miejscowe uszkodzenia nie są odporne na wodę. Poza tym blaty z płyty laminowanej nie są zbyt trwałe i nie działają na nie zabiegi renowacyjne.

13062230_851785284950230_5079833672843650569_n

Drewno – zalety i wady

Drewno dodaje kuchni ciepła i przytulności. Będzie także pasować do różnie zaprojektowanych  wnętrz – zarówno tych w stylu rustykalnym, jak i tych nowoczesnych. Mimo wyjątkowych walorów estetycznych, drewno jest materiałem wymagającym systematycznej pielęgnacji. Jest podatne na plamienia czy zarysowania. Nie jest odporne na działanie wysokiej temperatur i zbyt dużej wilgoci. Decydując się na kuchenny blat z drewna warto zwrócić uwagę na jego rodzaj. Najwyższą jakością i trwałością wyróżniają się twarde drewna takie jak dąb, jesion czy buk.

12805959_1017483784990386_8567888007864789670_n

Metal – zalety i wady

Blaty metalowe różnią się od siebie trwałością. Najdłużej posłużą te wykonane z aluminium lub ze stali kwasoodpornej. Warto pamiętać, że im niższa jakość metalu tym łatwiej ją zarysować. Poza tym jest mniej odporna na wszelkie uszkodzenia, na korozję czy odbarwienia. Co więcej, można mieć problem z jej czyszczeniem. Mimo to, blaty metalowe są niezwykle higieniczne, gdyż nie gromadzą się na nich drobnoustroje. Metal to również świetny wybór dla miłośników nowoczesnych industrialnych wnętrz.

Kamień – zalety i wady

Bez wątpienia kamień – granit jest jednym z najtrwalszych materiałów, co jednocześnie wiąże się z jego wysoką ceną. Jednakże jego wysoka jakość przełoży się na wieloletnie użytkowanie w niezmienionym stanie. Jest odporny na działanie środków spożywczych, chemicznych i wilgoci, wysokich temperatur, a także na uszkodzenia. Innymi nieco mniej odpornymi, lecz nadal trwałymi kamieniami z których wykonuje się blaty są marmur i trawertyn. Kolejną zaletą kamieni jest wyjątkowa możliwość tworzenia z nich różnorodnych kształtów blatów.

12705446_1002450103160421_2996942178726014415_n

Kompozyt – zalety i wady

Kompozyt, czyli mieszanka minerałów połączona z żywicami syntetycznymi dowolnym pigmentem jest dość trwałym materiałem na kuchenne blaty. Projektowanie kuchni zakłada możliwość tworzenia z nich dowolnych kształtów. Jednocześnie nie widać rys łączących poszczególne elementy. Blaty kompozytowe są dość łatwe w czyszczeniu, jednak niestety dość drogie.

Szkło – wady i zalety

Modnym ostatnio materiałem na kuchenne blaty jest szkło hartowane. Jest stosunkowo trwałe, odporne na zarysowania oraz przejrzyste. Zaletą szkła jest możliwość wybrania jego dowolnej grubości, barwy a także zmatowienia lub jego braku. Co więcej – można również na nim wykonać dowolny druk cyfrowy na którym znajdą się ulubione zdjęcia czy widoki.

Wybór materiału na kuchenny blat jest zwykle inwestycją na lata. Warto więc podczas projektowania kuchni rozważyć wszystkie za i przeciw i zdecydować się na ten, który idealnie będzie pasować do naszych oczekiwań.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jaki zlew do kuchni?

Zlewozmywak jest potrzebny w każdej kuchni, nawet jeśli znajduje się w niej zmywarka. Spełnia rolę przede wszystkim praktyczną, jednak może być też ozdobą pomieszczenia. Producenci oferują coraz szerszy wybór zlewów, dlatego nie jest trudno wybrać taki, który nie tylko sprosta naszym potrzebom, ale również będzie świetnie prezentować się i uzupełni wystrój kuchni. Jednocześnie patrząc na ilość dostępnych modeli i rodzajów zlewozmywaków można dostać zawrotów głowy. Obecnie produkuje się zlewozmywaki ze stali nierdzewnej, konglomeratu, granitu oraz wielu innych materiałów. Są zlewy z jedną lub dwoma komorami. Z ociekaczem lub bez. Z otworem na baterię lub bez niego. Jaki więc wybrać? (więcej…)

Wąska kuchnia w bloku – jak ją najlepiej zaaranżować?

Wąska kuchnia w bloku może przysporzyć wiele trudności aranżacyjnych. Jednak nie ma rzeczy niemożliwych. Wąską kuchnię też da się urządzić w sposób przede wszystkim funkcjonalny, ale też taki, który będzie miał świetny efekt wizualny. Wystarczy mieć tylko dobry pomysł i wiedzieć, co pomoże nam stworzyć kuchnię marzeń a czego w takim pomieszczeniu absolutnie nie robić. Wąskie kuchnie stawiają przed projektantami niemałe wyzwania, jednak właśnie dzięki nim powstają najlepsze kuchenne aranżacje. Składa się na to oczywiście wiele czynników takich jak kolory ścian, wybór mebli i odpowiedni układ sprzętów oraz całej zabudowy. Poniżej pokażemy, jak z wąskiej kuchni w bloku wycisnąć jak najwięcej. (więcej…)